Reconec que des que van salvar el de Penella amb l% Cultural, es aquest la meua debilitat!
Un cas perdut abocat a l´olbit i no molt més tard a l´enderrocament, com tants altres a la Comarca del Comtat.
Però mira tu per aon, que a finals del passat 2009, ens assabentem que el Castell de L´Orxa passava a propietat pública amb la intenció d´intervindre per evitar la seua desaparició,
…així que tornarà l´al-arif (“mestre constructor”) al CASTELL DE PERPUTXENT!!
Els accesos també son bons: Fins a l´antiga estació de tren de L´Orxa es pot anar en cotxe o en bici agafant el camí que munta des de la carretera fins la via per davant de l´antiga fábrica de Raduan , i els últims metres ja els tenim que fer a peu per un camí, molt marcat, que munta el tossal fins la porta de la fortalesa:

Encara que tot siga dit, la forma més bonica i autèntica d´arribar, es deixant el cotxe en Vilallonga i atravessant el Barranc de l´Infern a peu per la via verda, un camí que aprofitant el traçat de l´antiga línea ferroviaria que unia Alcoi amb Gandia ens deixa igualment a l´estació de L´Orxa des d´on arranca el camí que munta el tossal on es troba el castell.
La fortificació es troba a les proximitats de L´Orxa (Alacant) i per les seues dimensions es veu des de la mateixa carretera CV-701 entre L´Orxa i Beniarres, així que no te perdua:

La fotificació, recentment adquirida per la Diputació d´Alcant, encara no a segut intervinguda per lo que, a pesar del seu aspecte imponent, el seu estat es ruinos. Açó li dona una imatge melancólica: la d´un castell lluitant i aliant-se a la vegada, amb la vegetació, per a continuar vencent el pas del temps. Però també ens obliga a muntar amb “un cabet” ...anar amb cura a l´hora de visitarlo, per no posar en perill ni la nostra itegritat ni la seua:
El castell consta de varis elements defensius amb un nucli compost per tres torres en L, una en cada cantó, i enmig de les dos que formen el costat llarg un edifici que albergaria la residència feudal:
La torre de l'oest, la millor conservada, és la torre d'homenatge. Fa 20m d´alçada amb tres altures o nivells d'habitables i la coberta plana, el primer format per una boveda, i els superiors amb biguetes de fusta actualment desapareguts. Si es conserven els tancaments de tapial de maçoneria:
L´espai compres entre la torre d'homenatge i la torre sud està tancat per mitjà de dos parets laterals les qual albergarien també tres nivells habitables on s'hi trobarien les dependencies de la residència senyorial.
I per acabar parlarem un poc de la seua historia per a envoltar a aquestos murs del seu passat glorios i legendari, afegint-li així el darrer ingredient per a que la visita siga obligada:
Aquest pacte, signat “apud puteulum” (“junt al pouet”, prop d´Alcalà de la Jovada) pel cabdill musulmà i l´infant Alfons, fill de Jaume I, va servir per a que Al-Azdraq s´asegurara la pau al seu senyoriu evitant així l´enfrontament amb les tropes del rei Jaume I, el qual es disposava a continuar la reconquesta del litoral. A canvi Al-Azdraq va tindre que cedir totes les seues possessions menys Alcalà i Perputxent, les quals suplicà quedaren en la seua propietat per herencia familiar.
D´aquest castell inicial es conserven diversos vestigis com ara l´aljub.
Posteriorment, ja a l´época cristiana i amb la denominació de Castell de Perputxent, aquesta fortificació inicial fou transformada en un castell senyorial, el qual canviaría varies voltes de propietari:
Al 1259, i després de que Al-Azdraq trencara el Pacte de la Jovada organitzant les rebelions que tanta fama li donarien, el castell va passà a mans del monarca Jaume I, el qual el permutaria a Gil Garcés de Azagra, a canvi dels de Travadell i Planes.
Es pensava que al 1288 va passar a mans de la legendària Odre del Temple, però recents estudis del CEC (Centre d´Estudis Contestans) pareixen indicar que realment esdevingueren propietat de l´Orde de l´Hospital. Fou per tant aquesta ordre la que realitzà la remodelació convertint la fortificació musulmana en un castell feudal segons els models de l'època.
Des de llavors el poble l´anomena el Castell de L´Oxa, ...i esperem que per molts anys després de la intervenció que des d´aquest blog seguirem mooolt intensament!
.