diumenge, 8 de gener del 2012

1702 va escriure el picapedrer…

Restauració CAVA d´AGRES elSocarraet © rfaPV (1)

Cava Arquejada d´Agres (03/04/2010, després de ser adquirida

per la Diputació Provincial d´Alacant)

 

De la Cava Arquejada, emblema del Parc Natural de la Serra de Mariola, coneixíem dades geogràfiques o arquitectòniques del que a arribat fins als nostres temps:

-Situada a 1220m d'altura sobre el nivell del mar, té una planta hexagonal de 9´10m de costat en seua cara exterior i circular de 14´9m de diàmetre en la interior, formant un mur de maçoneria de 0´55m d'espessor entre elles.

-La seua capacitat és de 2.000 m³, i la seua altura, sobrepassa els 12m des de la base.

-La coberta de la cava estava sustentada per una estructura encara existent, formada per tres arcs que s'entrecreuen en la clau, de 14´90m de llum i 7´45 de fletxa.

No obstant, sobre la seua història ja no son tantes les dades documentades. Sabem que ja existia en 1780, i que es va mantenir en ús fins a 1906.

Doncs bé, sembla que els treballs de restauració que la Diputació Provincial d'Alacant està realitzat en la cava gran d´Agres, ens la van a redescobrir històrica i arquitectònicament!

De fet aquesta setmana ja han eixit en premsa les primeres troballes, oferint-nos noves dades sobre aquesta primitiva fàbrica de gel, perquè en prenguen coneixement i posterior estudi:

Restauració CAVA d´AGRES elSocarraet © rfaPV (2)

Restauració CAVA d´AGRES elSocarraet © rfaPV (3)

I de moment ja sabem que un dels picapedrers que va realitzar els carreus que formen els seus arcs, va gravar “1702” amb el seu punxó sobre una de les dovelles pròximes a la clau, posant en dubte així, els estudis que fixaven la seua construcció en la primera meitat del segle XVII, o d´altres que es remuntaven més arrere datant-la en el segle XV.

Tot són conjectures sobre la nova troballa però..., difícilment “1702” siga la signatura del senyor picapedrer per a cobrar els carreus realitzats (com ens diuen de les marques aparegudes als carreus del Castell i el Palau de Cocentaina), i complicat ho veiem que fóra el nombre de vegades que no va encertar el punxó amb la maça i es va pegar al dit… Així que, aquest picapedrer sembla que ens ha posat en la pista de que, o bé la construcció va finalitzar més tard del que ens pensàvem, o bé la coberta original va ser substituïda posteriorment. Perquè d'una cosa si estem segurs, una cava no funciona sense coberta.

Hipòtesis desgavellades a part, aquesta troballa i totes les que arribaran durant la restauració del emblematic pou de neu, van a servir per a conéixer-lo millor, i de segur que també, per a plantejar altres noves incògnites.

Perfil-Secció Cava  d´Agres

Perfil i Secció de la Cava Arquejada en el seu estat actual.

 

D'altra banda els treballs previs també han permès conèixer-la millor arquitectònicament:

El buidatge del fons del got, ha permès recuperar la seua profunditat original, descobrint 0´6m més, destapant en el seu fons el sistema de drenatge de la cava, amb el qual es canalitzava l'aigua del desgel cap a l'exterior.
Aquest buidatge també a permès recuperar 100m³ d'enderrocs procedents de la construcció original, mitjançant els quals s'ha pogut conèixer que sobre els arcs recolzaven biguetes longitudinals de fusta i sobre aquestes un tauler de canyís i algeps que suportava les teules àrabs que li servien de cobertura.

Es presenta en públic així, una nova intervenció en el nostre patrimoni, que almenys a nosaltres, se'ns esdevé interessantíssima. Així que ja tenim excusa per a pujar a sovint al cor de la Mariola en aquest nou any!

Des d'ací li farem el seguiment que es mereix, perquè el tema ens il·lusiona

 

...i per a concloure l´escritet , aquesta fotografia! a veure si la reconeixeu:

(de no ser per el remat en forma de pinya...)

Cava Gran o Arquejada d'Agres

Cava Arquejada d´Agres, amb la seua coberta a sis aigües de teula àrab.

 

 

.

3 comentaris:

Sergi Gómez i Soler "Carrasca". ha dit...

Si fas el favor, ves comentant la restauració. La cosa promet ser interessant.

I la foto? Puc dir-te que m'he emocionat moltíssim. No n'havia vist mai cap de la Cava sencera!

Just I. Sellés ha dit...

Després de llegir l'entrada m'han entrat ganes d'anar. Saps si ja han retirat les xarxes de protecció?

elSocarraet ha dit...

Segons els copiaipega digitals els treballs previs han finalitzat i a la primavera començarà la restauració (De totes maneres no deuen de llevar les xarxes de seguretat, i resem per que el tancat perimetral siga lleuger quan comence tot!)
Siga com siga intentarem fer-li un seguiment, si ens deixen, al estil O.C.T., i sinó com els iaios, clavant el cap entre les tanques!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...