dilluns, 16 de juliol del 2012

Plantà del xop de Millena

_MG_4259 bgTots els anys veiem el xop “a la fresca” quan arribem a l'entrada d'aquest poble del Comtat per gaudir d'una de les més concorregudes revetles de l'estiu, i per fi enguany hem conegut la festa en el seu moment més emotiu “la plantà del xop” en la plaçeta de Sant Josep.

_MG_4231 bgUna empresa impossible si no és en col·lectiu, una tasca perillosa de força bruta i destresa, una al·lusió fàl·lica a la virilitat i fertilitat tant de l'home com de la naturalesa, una demostració de vigor i esforç comunal en honra a la naturalesa, fan d'aquest costum ancestral un ritual carregat de simbolisme:

_MG_4236 bg

_MG_4238 bg 

_MG_4241 bgSi ho penses és quasi increïble que un ritual tan primigeni i arcaic s'haja mantingut viu fins als nostres dies… Però així és, i encara que maquillat de tradició religiosa i transformat pel pas del temps, cada any per aquestes dates i en la veïna població de Millena, encara podem veure viva l'ancestral tradició iniciàtica d'alçar el tronc d'un arbre en senyal d'unitat social, força viril, i agraïment a la mare naturalesa.

_MG_4260 bg
I és sens dubte aquesta tradicional “plantà del xop”, una evolució actualitzada d'aquells simbòlics rituals amb els quals la humanitat ve donat pas a l'edat adulta als seus homes des de temps quasi immemorial, demostrant amb ell la unió com a poble i la força del col·lectiu:

_MG_4278 bg

_MG_4270 bg

_MG_4286 bgI així expliquem com en les festes patronals de Millena en comptes de Moros i Cristians com la majoria de pobles del Comtat, celebren aquestes peculiars festes consistents a baixar al riu a tallar un xop, pujar-lo fins a la plaça del poble, i alçar-lo sota el domini dels barons i en honor als patrons Sant Josep i Sant Roc.

_MG_4265 bgRitual, tradició i festa que enguany ha hagut de tenyir-se de negre per la trista desaparició de Juanvi Cardona Sanchís durant la celebració d'aquest mateix acte en les festes de Planes, i que Millena ha volgut tenir molt present amb el crespó negre que lluirà el xop durant tota la setmana.

_MG_4296 bg

 

A pesar que és l'única cosa certa en les nostres vides, la mort ens és cada vegada més aliena i per tant tràgica quan apareix. Si damunt ho fa en plena joventut i durant les festes del poble ens és del tot insuportable. Tan insuportable que no volguérem tornar a fer festes, però tampoc conduir, ni viatjar, ni treballar,… ni tant sols viure, que seria l'única forma de no morir.

Per açò sabem que la festa tornarà a evolucionar cap a on la societat la porte per a evitar accidents i adaptar-la a les necessitats socials de l'actualitat, i llavors serà ella la que tornarà a adquirir la immortalitat en nom de tots els que l´han fet arribar fins als nostres dies.

Tot el nostre afecte a la família. Mai t´oblidarem.

_MG_4371 bg

 

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...