dimecres, 11 de desembre de 2013

Exposició “VIATGERS AL TREN” …FIRA DE TOTS SANTS, COCENTAINA 2013

Tinc que dir-ho… Enguany m'han encertat l'exposició!!! Trens i més trens d'Alcoi fins a Gandia…

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (7) Locomotora a vapor del parc 5” de l'Associació del tren Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

Enguany l'exposició central del palau comtal per a la Fira de Tots Sants de Cocentaina, ha sigut: “VIATGERS AL TREN”, una mostra fotogràfica, amb exposició d'objectes i maquetes, sobre la història del ferrocarril en la nostra comarca, concretament del desaparegut tren Alcoi-Gandia (A.G.) i del encara present Alcoi-Xàtiva (A.X.).

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (26)  Locomotora a vapor del parc 5” de l'Associació del tren Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (31) Locomotora a vapor del parc 5” de l'Associació del tren Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)


Sobra dir que va ser tot un èxit durant els 3 dies de fira… Feia temps que no vèiem gaudir tant una exposició: La campana i la maqueta amb els trens en moviment van fer les delícies dels més menuts, els joves que no van conèixer l'època del vapor no van deixar de traure el mòbil per a fotografiar imatges de les locomotores dels panells, i van ser els adults els que dedicaren més temps a “sala de la ximenera” on es trobava la reivindicativa exposició del tren A.X..

Ara, sens dubte els que més van gaudir “Viatgers al Tren” van ser la gent gran, doncs van recordar el tren que els va portar per primera vegada al mar, o aquell amb el qual visitaven les festes dels pobles del seu traçat, grats records que no dubtaven a fer-te arribar. Ells van gaudir especialment el documental “Pels rails del record” on es podia veure el tren A.G. en moviment a través d'unes gravacions en 8mm inèdites, presentades per primera vegada en format digital per a la fira. Hi havia qui s'asseia i no s'alçaven fins que acabava el viatge des d'Alcoi fins a Gandia a través d'aquestes cintes filmades per Julián de Elejoste a la fi dels 60.

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (20)  Maqueta d´Enrique Azara representant el ferrocarril Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)


Els que van conèixer el tren A.G. el van recordar, i el que no, el van conèixer. Fantàstic treball de l'Associació del tren Alcoi-Gandia, al igual que la Plataforma Salvem el tren Alcoi-Xàtiva, ambdues en col·laboració amb el M.I. Ajuntament de Cocentaina sota la coordinació d'Isabel Sancho:

 

Exposició “VIATGERS AL TREN”

 

Vídeo de l´exposició “VIATGERS AL TREN” de la Fira de Tots Sants, COCENTAINA 2013. elSocarraet.blogspot.com

 

La “sala de la ximenera” va acollir l'exposició fotogràfica dedicada a la Línea Alcoi-Xàtiva. sota el lema “30 anys de reivindicacións i de promeses incomplides” …no es poden resumir millor les últimes 3 dècades de la línia A.X.. Una línia obsoleta per falta d'inversions que pateix malgrat les contínues demandes de les poblacions a les quals dóna servei, i que els nostres governants s'obstinen a desoir, limitant-se a mantenir-la per a evitar el moviment social que suposaria el seu tancament. En aquesta exposició es mostren imatges de les reivindicacions que des dels 80 ve organitzant la Plataforma Salvem el Tren per a aconseguir un servei en condicions amb la necessària reforma de la línia:

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (8)“30 anys de reivindicacións i de promeses incomplides”, Salvem el tren Alcoi-Xàtiva. FOTO: rfaPV (R. Pascual)


ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (9)“30 anys de reivindicacións i de promeses incomplides”, Salvem el tren Alcoi-Xàtiva. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

 

La sala contigua, sala d'exposicions del palau, va albergar la part central de l'exposició dedicada a la línia Alcoi-Gandia., que a través de 18 panells explicava al visitant la història de la línia des que s'inaugurara en 1892 fins al seu tancament al 1969. 77 anys d´una història que forma part de cadascun dels pobles als quals feia parada “el tren del anglesos” al llarg del seu traçat des de la Safor, creuant el Comtat, fins l’Alcoiá.

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (14) Sala d´exposicions palau comtal, amb l´expsosició “Viatgers al Tren” . FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (25) Maqueta d´Enrique Azara representant el ferrocarril Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (21) Maqueta a escala de la desapareguda estació de COCENTAINA del ferrocarril Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (19)Maqueta d´Enrique Azara representant el ferrocarril Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual) 

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (13) Exposició de llanternes de senyalització dels caps d'estació de la línia Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (10)Exposició d´una de les campanes originals de les estacions de la línia Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual) 

A més dels panells informatius vam poder veure exposada una de les locomotores a vapor del parc 5” que l'Associació del tren A.G. té a Almoines, una maqueta ferroviària que representava la línia a escala amb les seues 12 estacions i baixadors, i una completa col·lecció d'objectes pertanyents a la línia com ara: Una de les campanes originals d'estació, llanternes de senyalització dels caps d'estació o un dels fars d'oli originals de les locomotores Beyer&Peacock (que més tard es substituirien per fars de bencina i després elèctrics a bateria).


Però el més valuós que va portar l'Associació tren A.G. a Cocentaina no van ser els objectes sinó el seu capital humà: Va ser tot un plaer conèixer a aquest grup d'amics que són l'Associació del Tren A.G.!

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (5)Locomotora a vapor del parc 5” de l'Associació del tren Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual) 

Una associació creada en el 2002 amb seu en l'antiga estació d'Almoines i que compta amb uns 85 socis, tots ells vinculats d'una forma o una altra al món ferroviari i especialment a la línia A.G.. D'entre els més veterans vam tenir la sort de tenir a Cocentaina durant els dies de fira, a Juan Luis Pomares i José Valls, dos antics treballadors de la línia que van fer les delícies de tot aquell que s'acostava a preguntar-los, doncs conserven frescos mil i un records i anècdotes dels anys en els que van treballar per a la companyia Alcoi and Gandia Railway and Harbour Company Limited (Posteriorment denominada Ferrocarrils d'Alcoi a Gandia i port de Gandia, en passar a dependre de F.E.V.E.).

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (4) Locomotora a vapor del parc 5” de l'Associació del tren Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (3) Locomotora a vapor del parc 5” de l'Associació del tren Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual) 

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (28) Locomotora a vapor del parc 5” de l'Associació del tren Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

Tant Juan com José van realitzar diferents treballs al llarg de la seua vida laboral en la companyía de ferrocarrils, però principalment van desenvolupar el càrrec de caps d'estació. De fet tots dos van exercir aquest ofici a Cocentaina, doncs van treballar en totes i cadascuna de les estacions de la línia ja que com ens explicaven, quan algun cap d'estació li arribaven les vacances la resta li havien de fer la substitució (J.Luis Pomares ens contava que a Cocentaina solament va treballar 15 dies, però José Valls va ser el cap de l'estació contestana durant un llarg període, en el qual ens va confessar que li tocava pujar a Alcoi amb la Contestana, doncs vivia allí i no podia pujar amb el tren i exercir les seues funcions en l'estació alhora).

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (35) Peter fent una representació dels tocs de campana que sonaven a les estacions del tren Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (12) Sala d´exposicions palau comtal, amb l´expsosició “Viatgers al Tren” . FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (11)Exposició d´una de les campanes originals de les estacions de la línia Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (32) Un dels combois en moviment a la maqueta, amb la locomotora Acciona de Jaume Gomez al capdavant del mateix. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (33) Comboi amb la locomotora Acciona de Jaume Gomez en moviment. FOTO: rfaPV (R. Pascual) 

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (18)Representació de l´estació de MURO, del ferrocarril Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (17)Representació de l´estació de GANDIA, del ferrocarril d´Alcoi a Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

 

També va estar present a Cocentaina, durant aquesta 667 edició de la fira, José Morales, president de l'associació tren Alcoi-Gandia, que recordava l'aventura que va suposar la creació de l'associació, i com cridant a la porta de cadascuna de les administracions amb una acció original de la companyia, unes fotos en blanc i negre i un muntó d'il·lusions van aconseguir la cessió de l'estació d'Almoines per a destinar-la al museu del tren, i un llibre de 190 pag. amb la venda del qual van aconseguir els diners suficients per a comprar la locomotora de la sèrie Renfe 10.100 (concretament l'última de les 50 que es van fabricar en l'empresa valenciana Macosa; més conegudes pels seus malnoms “MeMe” o “Pegasines”). Locomotora que tenen exposada a Almoines per a què els xiquets que visiten el parc vapor 5” puguen “maquinar” una locomotora a escala real.

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (29) Locomotora a vapor del parc 5” de l'Associació del tren Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (30) Locomotora a vapor del parc 5” de l'Associació del tren Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

 

I mira tu per on gràcies a l'exposició també vam conèixer, per fi en persona, a Sergi Gomez, que ens va cantar la cançó “El Frare d´Agres” allí mateix en el palau. I al seu cosí Jaume Gomez, que va portar la maqueta a escala de la locomotora Acciona amb la qual treballa a escala real. I a Natxo Sanchis, un altre gran amant del món del ferrocarril i gran coneixedor de la línia A.X. amb la qual va arribar fins a Cocentaina (evitant-se així cues i caminates des dels pàrquings de la fira, doncs el tren et deixa a 150m del soc àrab). Cap lloc haguera sigut millor per a conèixer a tota aquesta gent que estima com nosaltres el nostre benvolgut tren.

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (24) Enrique Azara amb la seua maqueta, representació del tren Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (15) Maqueta d´Enrique Azara representant el ferrocarril Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (22)Maqueta a escala de la desapareguda estació de COCENTAINA del ferrocarril Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (36) Maqueta amb trens en moviment, expsosició “Viatgers al Tren”. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (34) Documental “Pels rails del record” a la sala de la torre. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

 

Així que no ho podem negar: Ens ho passem en gran els 3 dies que compartim amb tots ells aquesta gran exposició, èxit rotund de la fira 2013 de Cocentaina! Una salutació a tots ells!!!

ExpXitxarra elSocarraet ©rfaPV (2)  Locomotora a vapor del parc 5” de l'Associació del tren Alcoi-Gandia. FOTO: rfaPV (R. Pascual)

 

 

Per a més informació sobre “el Tren dels anglesos” LÍNIA ALCOI-GANDIA, no us perdeu aquests escritets sobre la història dels trens “Xitxarres” que baixaven a Gandia:

(FEU CLIC SOBRE LA IMATGE)

Fotos Antigues (3): EL TREN XITXARRA (Línia Alcoi-Gandia i Alcoi-Yecla-Villena V.A.Y.)

ALCOYandGANDIA RAILWAYandHARBOUR Company Limited

 

Fotos Antigues (6): EL TREN XITXARRA EN COLOR! (Línia Alcoi-Gandia "El tren del anglesos”)

TrainCol (70)

 

.

1 comentari:

jaume Gómez ha dit...

Grandissim reportatge de l'expossició. Va ser tot un plaer coneixert i ho vam passar de conya. Moltes gràcies amic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...