Ja a tornat la calor amb gana! ...enguany crec que no ens equivocarem si diem que tindrem un matí dianer fantàstic perquè:
“Si la ceba grilla y l´anficós grana, a Sant Hipólit bona diana”
Doncs això, que a arribat l´Agost, i ens a portat el necessari i obligat calor per gaudir un any més de les nostres festes de Moros i Cristians.
L'altre dia recordaven els majors a casa, aquell home que arribava tots els anys per festes amb un camió ple de melons que descarregava i amuntonava en el Pla de la font. Nosaltres encara no estàvem per aquest món, però ens el imaginem fent la migdiada sota un dels grans plataners sense llevar-li ull a la muntanya de melons! Ens contaven que filaes i famílies baixaven a comprar-li com tot un luxe a permetre's per festes en aquella època de fam i repressió franquista, …aquell home no s´enanava fins que no els venia tots.
En comparació d'aquella època de fam i pobresa en les que un meló era un extra per a festes, la crisi actual ens sona a sobredosi d'abundància, així i tot que bé que segueix anant el meló per a refrescar els matins dianers: Fresquet i dolç…! està venint-me al cap lo bé que sap aquell trosset que s´agafa després de l´arrancà, al final de Bisme Mallol, quan para la música i deixes caure la manta del muscle, en aquella tauleta que paren els veins per les dianes allí mateix, en la boca del Pla de la font! “Xè, que bons teniu els melons…!”
Doncs arran d'açò hi ha majors que tenen records de festes molt més llunyans, i ens recorden unes festes amb extranyes filaes, exòtiques diria jo en alguns casos, que els més jovens no vam conèixer i fins i tot ens costa imaginar.
Carpassos, Mariners, Verds, Cid Campeador, Tomassines, Xanos, Manta Blanca, Cavalleria Realista, Moros Elegants,… filaes que antany van desfilar pels nostres carrers i que no van arribar fins als nostres dies quedant condemnades a l'oblit del temps.
Doncs d'aquestes filaes contestanes desaparegudes hem volgut que tracte aquest primer escritet d´Agost, i el nº 4 dins de la saga de FOTOS ANTIGUES.
Ací teniu els 3 volums anteriors de, fotos antigues de Cocentaina, per si algú vol fer-los una ullada:
Fotos Antigues (1): COCENTAINA
Fotos Antigues (2): MOROS I CRISTIANS COCENTAINA
Fotos Antigues (3): EL TREN XITXARRA
FOTOS ANTIGUES DE LES FILAES DESAPAREGUDES DE LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS DE COCENTAINA.
Com vos podreu imaginar, la quantitat de filaes participants en les nostres festes, que han anat quedant-se pel llarg camí que a recorregut la nostra festa, deu ser ben ampla. Per descomtat que ací no estan totes. Conforme vas fent cap arrere la informació sobre la nostra festa és cada vegada meny abundant, fins arribar a un punt en el què pràcticament no queda ja constància documental de res. A continuació apareixeran, les filaes desaparegudes de les quals hem pogut trobar imatges:
Filà Tomassines (desapareguda), desfilant per la plaça del Pla (any desconegut)
Juan Bta. Blanquer Sellés, carrec Filà Tomassines (desapareguda), i la seua filla Remedios Blanquer.
Esquadra de Cristians de la Publicació, el 1er de l´esquerra es el publicador de la Filà Tomassines (desapareguda). Sabem cert que la foto és de Cocentaina perquè apareix el publicador de la Filà Cavallets (últim de la dreta), única en Cocentaina respecte la resta de Festes de Moros i Cristians. Any desconegut.
Filà Manta Blanca, desapareix en 1940. (Fotografia d´any desconegut)
Filà Manta Blanca (desapareguda. Any desconegut)
Filà Sant Hipolit, actual Filà Gentils (any desconegut)
Possiblement Filà Xano durant l´Entrada (Any desconegut)
Grup de festers de la Filà Carpassos (desapareguda), 1915-20. El seu diseny era molt semblant al de la Filà Kabilenyos per aquella época.
Fester de la Filà Cavalleria Realista (desapareguda). Antigament les filaes de cavalleria tenien actes i maneres diferents a la resta. Actualment encara queden dues: Bequeteros i Cavalleria Ministerial (i les dues conserven la particular forma de desfilar)
Filà Mariners (desapareguda), Cocentaina 1935.
Filà Mariners (desapareguda), duran l´Entrada per la part baixa de l´actual Passeig del Comtat. Any desconegut.
Filà Mariners (desapareguda), baixant pe´l c/ Comte de Cocentaina. Any desconegut.
Fila Mariners (desapareguda), formant l´esquadra Rafael Montava “el figueral”. Any 1942
Fila Moros Elegants (deapareguda). Moros Elegants, Manta Blanca i Manta Roja lluïen dissenys molt semblants, tots ells “a la turca” (turbant amb ploma inclòs) Encara hui podem gaudir d'un d'ells, el de la Filà Manta Roja.
Filà Moros Elegants (desapareguda), Malgrat el color de la manta, eren facils de diferenciar respecte la Filà Manta Blanca pel color roig dels seus bombaxos.
Filà Vascos (desapareguda), Cocentaina. Any desconegut.
Totes van participar en algun moment en les nostres festes i per les coses que passen van desaparèixer. Algunes es van refundar, el cas més conegut és la Filà Sant Hipolit que lluïa el trage del nostre patró i que actualment continuen en les nostres festes com a Filà Gentils. Altres com els Edetans o els Contestans, van desapareixer recentment i molts de vosaltres haureu arribat a conèixer-les, nàixer i desaparéixer. I en el cas dels Contestans renaixer! Ja que en el 2016, després de 15 anys sense desfilar a les nostres festes, la filà Contestans reapareixerà, tornant a lluir el lleó daurat sobre el vellut negre pels nostres carrers:
Filà Contestans (desapareguda en 2001, i reapareguda en 2016), Foto any aprox. 1980.
Filà Contestans. Fundada en l´any 1969, ix per última vegada en les festes del any 2001, tornant a reaparèixer al 2016.
Fila Edetans. Fundada en 1996, ix per última vegada en les festes del any 1999. (per descomptat que en aquesta època ja existia la fotografia a color, l'hem posat en b/n per fer la gràcia i donar-li unitat cromàtica al reportatge).
Filà Edetans, Publicacior 1996 (en aquesta Publicació es va estrenar el trage al carrer, obra del dissenyador Alejandro Soler)
I ja per a acabar volem felicitar a les quatre filaes de càrrec d'aquest 2011, i de manera especial si cap a dues d'elles, la Filà Gentils i la Filà Manta Roja. Perquè sabem que travessen un moment difícil a causa del seu baix nombre de festers. Perquè com hem vist, ambdues formen part del llegat històric de les nostres antigues filaes... Però sobretot perquè ens agraden, i estem segurs que amb el bon fer dels seus festers tiraran endavant i tornaran els anys en què tothom voldrà lluir el casc romà i la ploma turca tan únics i elegants.
Ja ho veieu, no pensem allargar més aquesta llista que hem fet avui,jeje …així que llarga vida a les catorze filaes contestanes!
BONES FESTES A TOTES I TOTS!!!
P.D: Fotografies recercades per la xarxa, revistes de festes, participacions de loteria, històrics de la filà,... I com ja vau fer als reportatges anteriors de Fotos Antigues (1), (2), i (3)… espere amb gust les vostres rectificacions, puntualitzacions, més info. sobre les imatges, o fins i tot noves fotografíes com atentament m´heu fet arribar arran dels passats reportatges . MOLTES GRACIES.
.
3 comentaris:
Gràcies pel reportatge. És excel·lent. Quines coses... m'ha fet recordar les burles de mon tio Ministre respecte els Mariners d'Ontinyent... i quan li vaig retreure que a Cocentaina també n'hi havien hagut, com es feia el despistat, amb un art...
...tots hem sigut un poc com el teu tio quan eixíem del poble a veure festes!
I mira tu per on, avui dia a ningú se li escapa que aquestes filaes singulars són la joia de la corona de cadascun dels pobles!
En la foto de la Publicació a banda del "Cavallet" una dada clara del nostre poble es al fons el Cine Gadea amb la seua cartellera i el Sargento (formador)es un home que li dien Pauet. Recorde de xiquet que aquest home era el sargento Cristià i Clavilla de Fraga el Sargento Moro.
Publica un comentari a l'entrada