diumenge, 20 de desembre del 2009

Barna es bona...


Si, “Barcelona es bona quan la bojaca sona!!”jej ..i més ara per Nadal!No hi ha per a mi millors dates per visitar un poble que aquelles en les que està de festa! Encara que el poble siga la tremenda Barcelona i la festa el comercial Nadal.Doncs si, ens hem deixat caure per la ciutat de Gaudí a continuar admirant com puja la inacabable Sagrada Familia (i per molts anys que siga!) Quasi 128 en construcció, i 16 anys més li queden si volen tindrela acabada per al 2026 (centenari de la mort de Gaudí) Encara li falten 10 torres més per a fer un total de 18; 12 per als apóstols, 4 dels evangelistes, més els cimboris de Jesus y la Verge. (seran torres de perfil parabólic com les 8 ja construides, amb distinta alçada en sentit ascendent segons la importancia del personage, fins arribar als 170m que medirà la dedicada a Jesus)
Maquillat després amb pedra o no, es el formigó armat el que dona forma a les estructures orgániques de Gaudí, i no ha de sorprendrens, ja que va ser ell el qui primer el va utilitzar als terminals de les torres de la façana del Naixement, i el que va proposar d'utilitzar-lo en la construcció de les naus per concentrar els esforços horitzontals a les columnes (Formigó, es clar, de la fàbrica de Eusibi Güell)Tot un repte per als constructors actuals, inclús amb tots els avanços actuals en materials, diseny grafic, mitjans tecnics,… i son un fum en el departament tècnic! …i esquè no es facil resoldre una coberta com aquesta, o els encontres amb les parts antigues. A més cal passar de les pinsellades de Projecte Bàsic del mestre Gaudí a un Projecte d´Execució adaptat a la normativa vigent, ja que aquest temple com a edifici públic d´us religios està contemplat dins l´àmbit d´aplicació de la L.O.E., per tant i al igual que acostumem nosaltres, ha de cumplir el C.T.E.
Aixó vol dir seguretat, eficinencia energética, accesibilitat, habitabilitat, sostenibilitat, amb l´avantage de que el C.T.E., a diferencia de normes anteriors, marca l´objectiu o les prestacions deixant obert la forma d´arribar a d´elles, pel que la solució pot ser tan singular com l´edifici.

…i la ciutat, engalanada per al nadal, està de vore!
Passejant pels seus carrers em vaig trobar amb un vell amic del poble......creuant la Diagonal i paral.lel al Passeig de Gràcia em vaig topar amb un dels carrers dedicats a Roger de Llúria, primer comte de Cocentaina.
Noble almirall que ens tornaríem a trobar, aquesta vegada de front i per sorpresa, a la Rambla Nova de Tarragona.
Quan estas allí i tel veus amb aquella cara de mala llet, pareix estar dient encara allò de “no creu que nengun peix se gos alçar sobre mar, si o porta hun escut o senyal del rey d'Arago en la coha”:
No va ser l´única sorpresa per Tarragona, més avall, a mitat rambla nova, vam divisar entre la gent el que pareixia una enorme columna de castellers d´aquelles que has vist fer alguna vegada per la tele, i de no ser per la meua germana, que ens tenia avisats, tots aguerem pensat que aquella grandiosa escultura era un castell de deveres:Aquelles estatues a escala quasi 1:1 et donen una idea de l´espectacular que deu ser aquesta tradició, …ja estem montan una eixideta per a veure-ho en viu! que per al cas també son construcció orgánica!jej

P.D.: Per al que tinga gust de saber més sobre la construcció de la S.Familia: Jordi Bonet i Armengol (Arquitecte Director/Coordinador)
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=184088
Cronologia de la construcció del temple de la S.Familia
Lloc oficial del Temple Expiatori de la S.Família
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...