dimarts, 11 de desembre del 2012

450 anys de Franciscans a Cocentaina…

En un fred matí de Desembre, hui fa exactament 450 anys, van baixar de Santa Barbera els primers frares Franciscans arribats a Cocentaina, instaurant-se oficialment al nou Convent de la Vila Comtal...

elSocarraet Convent450 1 Convent any 1900 aprox. S´observa perfectament l'ermita de Santa Barbara en la part superior, degut a l'absència total de pins en aquella moment.

 

En aquest 2012 que ja s'acaba, els frares Franciscans compleixen 450 anys des de la seua arribada al convent de Cocentaina. Més de 4 segles participant activament en la vida religiosa i cultural d'aquest poble, i de manera molt especial, en l'ensenyament de generacions i generacions de contestans, i més tard contestanes, que de la mà dels professors franciscans van aprendre en el convent, en l'antiga escola de la plaça del mercat, i més tard en l'actual Col•legi Sant Francesc d´Assís.  

elSocarraet Convent450 2 Comunitat franciscana del convent de Cocentaina l'any de 1882.

 

El convent va ser fundat pel sisè comte de Cocentaina, Ximén Pérez de Corella, en honor a Sant Sebastià Màrtir, titular del mateix. Es va construir sobre una antiga ermita que existia en la partida “les Basses”, al costat del barranc de “L´Alberri”, col·locant la primera pedra un dels fills del comte, Jerònim Sebastià de Corella, a finals del 1560.

elSocarraet Convent450 31-El teular. 2-Església del Salvador. 3-L´Asilo. 4-El convent.

 

Els germans menors van arribar el 5 de desembre de 1561, i mentre es construïa el convent es van instal·lar en l'Ermita de Santa Bàrbara, fins que l'11 de desembre de 1562, es van establir definitivament en el convent de nova planta.

elSocarraet Convent450 4Germans franciscans traient aigua del pou existent en el centre del claustre. Any 1900 aprox.

 

elSocarraet Convent450 5Cada frare, a més d'exercir una vida contemplativa, realitzava una tasca en el convent. Ací tenim al cuiner parant taula en el menjador del convent contestà. Any 1900 aprox.  

 

L'actual església renaixentista es va construir més tard, en 1598, sota la direcció de dos frares socarrats, i va ser acabada en el 1604.

elSocarraet Convent450 6 Retaule anterior. Altar major de l'església cap al 1900 aprox.

 

Untitled.FR11.0 Retaule actual. Altar major de l'església any 1951.

 

El Convent de Cocentaina va ser la primera Casa d'Estudis Franciscana que va tenir la Província, i fins a 1888 l'única. És per açò que la seua biblioteca, pel nombre de volums, prompte es va considerar com una de les millors de tota Província. Encara que l'ocupació dels francesos en 1812, o la desamortització de Mendizabal en 1836, van obligar a l´exclaustració del convent en diverses ocasions, pe´l que aquests volums no han romàs a Cocentaina fins als nostres dies.

(Referent a la invasió Napoleònica afegirem una anècdota que, encara que vos puga sonar a novel·la de Ken Follett, és verídica: Al gener de 1812 el convent va ser pres per les tropes napoleòniques, que el utilitzarien com a refugi i magatzem. Després de l'ocupació, els frares van tornar al convent i entre les moltes coses que van trobar a faltar destacaren el relicari que contenia un dels dits de Sant Sebastià Martir, el sant titular del convent. Mai més es va saber del relicari, ni del suposat dit del sant).

elSocarraet Convent450 8 Pujada al convent amb el Vía Crucis original. Finals del segle XIX.

306315_2496737705789_952014962_n cb min  Plaça davant l´església de Sant Sebastià, amb el Vía Crucis original. Finals del segle XIX.

L'última exclaustració va tindre lloc al 1931, i en aquesta ocasió no va cessar la labor educativa a les aules del convent ja que l´Ajuntament Republicà dedicà l'edifici a les escoles municipals.

Els frares tornarien de nou al 1939, i en aquest cas el gran nombre de novicis que vingueren a estudiar a Cocentaina va fer necessària una nova ampliació. Va ser llavors quan es va projectar l´ala Est, on s'ubicaria el nou pavelló del coristat, les obres de la qual van finalitzar en 1951:

elSocarraet Convent450 9 Imatge prèvia a la construcció de l'ala Est. Observeu que encara no existeix el campanari actual (construït posteriorment en 1924).

 

elSocarraet Convent450 10Operaris treballant els carreus durant la construcció de l'ala Est, mentre un franciscà supervisa curiós els treballs (1950 aprox.)

  

Untitled.FR11.0 Nova ala Est en un estat molt avançat de les obres de construcció (any 1951).

 

Amb aquesta nova ala, l'edifici pren la forma actual, formant una plaça davant l'església en la qual es conservà el pòrtic de 1763 (possiblement fruit d'un anterior datat en 1665) i la creu gòtica (vestigi de l'antiga ermita de Sant Sebastià sobre la qual es va alçar el convent), considerada questa última com una de les joies artístiques de Cocentaina.

elSocarraet Convent450 12 Creu gòtica “el petró”, davant l´església de Sant Sebastià. Convent Franciscà, Cocentaina.

“El Petró”, com popularment es coneix a aquesta creu sobre la escalinata circular, està considerat B.I.C., i data del segle XIV. Després de la seua restauració es va traslladar al Palau Comtal, i en el seu lloc es troba hui una còpia fidel del mateix.

Convent450 2 elSocarraet ©rfaPV Rèplica de “El Petró”, o creu gòtica del Convent franciscà de Sant Sebastià. Cocentaina, novembre 2012.

   

Convent450 1 elSocarraet ©rfaPV Rèplica exacta de “El Petró” per a substituir l'original exposat en el Palau Comtal. Cocentaina, novembre 2012.

 

Però si per alguna cosa s'han destacat els frares franciscans durant la seua llarga història al poble, és per la seua labor educativa:

elSocarraet Convent450 13Fraternitat de Cocentaina a principis del segle XX.

 

La Casa d'Estudis del Convent de Cocentaina va tindre escola de Gramàtica des de 1649 (encara que existeix documentació més antiga què acredita que al 1634 ja es va contractar un professor de Gramàtica Llatina per als franciscans que estudiaven a Cocentaina), y estudis d'Art a partir de 1712. 

 Novicis del Coristat de Cocentaina, curs 1956-57.

 

Com dèiem, els frares en els seus inicis al poble funcionaven com a Casa d´Estudis, impartint docència exclusivament als novicis que vivien intramurs. Fins que en l´any 1815 són autoritzats a impartir classes a alumnes del poble en general:

elSocarraet Convent450 15 Plaça del Mercat (Plça. Venerable Escuder, antiga Plça. Canalejas).

 

És a partir de 1815 quan comencen a baixar a una escola, situada en la que hui es la plaça Venerable Escuder (plça. del mercat), per a donar classes de lectura, escriptura, geografia, història i matemàtiques als xiquets de l’època.(Conten que era habitual veure'ls baixar en fila d'un, des del convent fins a l'escola, per donar les seues lliçons. Imaginar-los amb els seus hàbits i les caputxes sobre el cap, ens resulta també del tot novel·lesc! …és com entrar en una d'aquestes històriques, tan de moda últimament, on ens descriuen pobles medievals amb els poders feudal i eclesiàstic, en el seu apogeu):

elSocarraet Convent450 16Franciscà posant junt al pòrtic del convent. Cocentaina, any indeterminat. 

Al 1891, s´obrí al convent de Cocentaina l´escola d´Humanitats, Llatinitat, Gramàtica Castellana, Gramàtica Llatina, i amb el temps seguirien sumant-se altres disciplines.

elSocarraet Convent450 17 Mestres franciscans i alumnes de l'Escola. Claustre del Convent, any desconegut.

elSocarraet Convent450 18 (1) Imatge del convent des del pati del col·legi, encara utilitzat en part com a hort -ús original dels terrenys dins del perímetre tancat-. Cocentaina, any desconegut.

L´escola del convent continua consolidant-se al llarg del segle XX fins que, el 6 de novembre del 1973, es constitueix com l´actual Col•legi Sant Francesc d´Assís, encara hui conegut per “el convent”, amb un claustre format per nou mestres i vora dos-cents alumnes per a l´Ensenyament General Bàsic (EGB).

 elSocarraet Convent450 18 Alumnes de 3º d'EGB. Any 1973.

 

Un dels primers col·legis de la Comunitat Valenciana que a través de la història del nostre poble a arribat fins als nostres dies, mantenint la seua labor educativa en un edifici del tot interessant (si cap, més per dins que per fora, ...pot ser per açò contínua sent el gran desconegut dels edificis monumentals socarrats). Així que deixem pendent un nou escrit per a parlar del convent com a edificació monumental, descobrint la seua arquitectura i algunes de les meravelles que alberga al seu interior.

Convent450 3 elSocarraet ©rfaPVConvent de Sant Sebastià Martir i Col•legi Sant Francesc d´Assís. Cocentaina, novembre 2012.

 

 

Per a més informació, aquestes han sigut les nostres fonts:

Convento de S. Sebastián de Cocentaina. WWW.OFMVAL.ORG Franciscanos de Valencia.

Breu ressenya històrica del nostre col•legi. LA CARABASSA, Blog del col·legi Sant Francesc d´Assís de Cocentaina.

Convento de "San Sebastián, Mártir", Cocentaina. WWWSANANTONIOCOLEGIO.COM

Convento de los Franciscanos (Cocentaina). ES.WIKIPEDIA.ORG

Inauguración del Coristado de Cocentaina. WWW.OFMVAL.ORG Franciscanos de Valencia.

 

.

2 comentaris:

Just I. Sellés ha dit...

Excel·lent reportatge, com sempre!!!

Ignasi Belda ha dit...

Magnífic article i encara més magnífiques fotografies! Gràcies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...