Panoràmica des de la cava gran d'Agres, a més de 1.200m d´altitud. Al fons, el cim del Montcabrer (1.390m). 6-12-14 Autor: rfaPV (R.Pascual)
En 2008 la cava gran o arquejada d'Agres va passar a ser de titularitat pública (La Diputació Provincial d'Alacant la va comprar per 152.000€).
3 anys més tard, i després de la polèmica i posterior desestimació de tornar a cobrir el pou de neu, es va redactear el projecte final per a iniciar així els primers treballs a peu de cava. Els treballs previs desenvolupats a finals de 2011 consistiren en netejar-la de vegetació i enderrocs, realitzar l'estudi arqueològic, i instal·lar un estabilitzador en l'element constructiu més afeblit, “la pinya” que remata l'edifici:
“La pinya” és en realitat un contrapès, com un pinacle en una catedral, és a dir, té la funció de carregar una pes vertical als arcs per a contrarestar els horitzontals, a fi que els vectors de forces dins dels arcs s'inclinen cap avall i descarreguen sobre el terreny (en cas contrari prevaldria l'espenta horitzontal, la línia de pressions eixiria del nucli de l'arc i acabaria per obrir-lo venint-se a baix l'estructura). (6-12-14) Foto: rfaPV (R.Pascual)
Han passat 3 anys més des que acabaren els treballs previs. 3 anys amb el projecte parat per falta de possibles, però l'espera a acabat. Anem a finalitzar aquest 2014 amb la picoleta i paleta als peus de la cava, iniciant les obres que asseguren la permanència d'aquesta primigènia nevera, emblema de la nostra Serra de Mariola:
Treballs d'instal·lació de les bastides en l'interior de la cava. 6-12-14 Autor: rfaPV (R.Pascual)
Neteja de l'entorn dels murs de contenció de la cara Est. 6-12-14 Autor: rfaPV (R.Pascual)
Apuntalat de la volta de la galeria davant la font. 6-12-14 Autor: rfaPV (R.Pascual)
Lluís de Castellví està considerat com el precursor de la construcció de pous de neu en terres valencianes, i les seues caves daten de mitjan el segle XVI.
Segons les últimes troballes, la cava gran o arquejada degué de ser construïda a principis del segle XVIII pot ser que pel nevater Joan Puig. Sembla que al igual que altres en la comarca, la cava gran d´Agres va ser promoguda per l´ajuntament de Xàtiva, amb la finalitat d'arrendar-la a nevaters que gestionaren el negoci del proveïment de neu de la capital de La Costera.
Més de 300 anys després, la cava torna a estar en obres. I en aquest cas la promotora és la Diputació Provincial d'Alacant, actual propietària, la qual va adjudicar la imminent rehabilitació a través de concurs a una empresa constructora alcoiana. Aquesta ja ha reprès els treballs instal·lant bastides, tant a l'interior del pou com en els murs de contenció exteriors. S'ha procedit també, a l´apuntalat de la volta de la galeria des de la qual es treia el gel de la cava:
S'han fet cates en la terrassa superior, on ha aparegut empedrat del paviment original. 6-12-14 Autor: rfaPV (R.Pascual)
Una vegada culminats, les bastides sobrepassaran la cota de la terrassa superior, per a poder treballar també en els arcs. 6-12-14 Autor: rfaPV (R.Pascual)
El projecte de rehabilitació i museïtzació que s'està duent a terme, obeeix als criteris de mínima intervenció, afegint-li un de nou, el criteri de “Clava'ls fins a dins, perquè puguen penjar una bona foto en el twitter”… És a dir, no es va a reconstruir cap element ja desaparegut, limitant-se a rejuntar, consolidar i aportar carreus, maçoneria o material estrictament necessari per a assegurar la conservació del ja existent. Amb una petita excepció: la gran escala per a turistes, que s´afegirà a l'interior del monument, …és el que dóna el temps, no n'hi ha prou amb entrar fins a la cuina, cal ficar el cap en el forn, - amb el perill d'acabar abrasat, oblidant que el forn serveix per a fornejar i no per a ficar el cap -. Però tranquils, que per a açò s'instal·laran uns panells informatius que il·lustraran a tot aquell que entre, de la vertadera funció per a la qual es va construir aquest edifici de tan singular ossada. I podran respirar encara més tranquils sabent que l'escala annexionada obeeix a un altre sa criteri d'intervenció en el patrimoni, la reversibilitat: Si algun dia ens cansem, la llevem sense danyar el monument.
Ací teniu alguna de les imatges 3D amb les que la Diputació està publicitant i donant a conéixer el projecte:
Senyores i senyors, la cava d'Agres està d'obres, tenen l´excusa perfecta per fer una eixideta al cor de la Mariola. Recorden respectar les normes de seguretat (la cava està actualment abalisada, prohibint el pas a tot personal alié a l´obra. Però les tanques deixen veure-la perfectament des de fora). I no obliden fotografiar a les FOTOGÈNIQUES CABRES per les faldes del Montcabrer, …posaran gustoses per a la seua xarxa social preferida:
Cava gran o arquejada d'Agres. Al fons, el cim del Montcabrer. 6-12-14 Autor: rfaPV (R.Pascual)
Cava gran o arquejada d'Agres. Al fons, el cim del Montcabrer. 6-12-14 Autor: rfaPV (R.Pascual)
Simpàtica cabra posant per a la càmera. Al moment va desaparéixer, descendint amb esbalaïdora habilitat per un penjat impossible de baixar sense cordes per qualsevol humà que no estiga “com una cabra”. 6-12-14 Foto: rfaPV (R.Pascual)
.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada