Si no heu estat mai al Museu Arqueològic d'Alacant (MARQ), aquest és sens dubte el moment. A part que el museu i les exposicions permanents paguen la pena - no és dels de pols a les vitrines, sinó d'aquests moderns i interactius que agraden fins a els que entren amb desgana -, ara a més tenim 270 peces del poble exposades “a lo gran” i solament fins al 14 de Febrer de 2016. L'excusa perfecta per a baixar a la capital de província i entrar a un museu, premi Europeu al Millor Museu (EMYA) a l'any 2004.
El Retaule de Santa Bàrbara, la Bíblia Sacra, el Privilegi de la Fira de 1346 o la partitura original de la marxa “Paquito el chocolatero” entre moltes altres, han viatjat al MARQ d'Alacant per a conformar l'exposició “COCENTAINA, ARQUEOLOGIA I MUSEUS”, realitzada conjuntament entre l´Ajuntament de Cocentaina i el Centre d´Estudis Contestans.
Per a fer-vos goleta, vos deixem ací algunes de les magnífiques fotografies que ha fet M.A. Cabrera, de l'exposició:
Exposició del MARQ, “COCENTAINA, ARQUEOLOGIA I MUSEUS”. Foto: M.A. Cabrera
Exposició del MARQ, “COCENTAINA, ARQUEOLOGIA I MUSEUS”. Foto: M.A. Cabrera
Si, és veritat, són les obres que tenim la resta de l'any al girar la cantonada, i que veiem tots els anys almenys una vegada per la Fira. Però alguna cosa hi ha que encara no havíem vist els socarrats:
Escut dels Corella descobert durant l´excavació de 1983
En la V fase de les obres de restauració del palau (1982-1983), en rebaixar el nivell del pati d'armes, a més de descobrir les bases de les pilastres (els peus de l´arqueria que haguera tancat el claustre del pati d'haver-se finalitzat), es va trobar també durant l'excavació un escut dels Corella llaurat a dues cares. La veritat és que fins ara solament havíem vist la cara de l'escut. Doncs bé, sembla que la cara posterior tenia sorpresa: Segons els especialistes, la taula de marbre de Carrara on el comte va manar esculpir el seu escut familiar, se la va portar ell mateix d'Itàlia, on pel que sembla, formava part del fris d'un arquitrau romà.
Així que en aquesta exposició podrem veure la taula de marbre pels dos costats. En un, l'escut dels Corella, i en l'altre, el relleu romà que va portar amb la taula Ximén Pérez de Corella, des de Italia. La cosa quadra si pensem que Ximén va participar al costat d´Alfons V de la conquesta de Nàpols, i pel que sembla va fer el seu particular espoli d'art romà, que ix ara a la llum amb aquesta exposició:
Exposició del MARQ, “COCENTAINA, ARQUEOLOGIA I MUSEUS”. Foto: M.A. Cabrera
Exposició del MARQ, “COCENTAINA, ARQUEOLOGIA I MUSEUS”. Foto: M.A. Cabrera
Cocentaina Arqueologia y Museos from MARQ Arqueológico de Alicante on Vimeo.
Lo dit, teniu excusa per a baixar a Alacant, i no teniu excusa per a no anar... I de pas no perdoneu la pujada per les faldes del Benacantil fins al castell de Santa Bàrbera des del barri de la Creu: Espectaculars les vistes del mar!!
.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada