Que vos anem a contar ara de la fira que no sapieu, celebrada des de 1346 es pot dir que la portem en la sang! De fet “Cocentaina” i “Fira” són paraules sinònimes i equivalents després de tants segles de la mà!
…allà on vages, quan dius que eres de “COCENTAINA”, automàticament apareix el seu parell, la “FIRA”. Tothom ha estat al nostre poble per la FIRA! …i ho diuen sempre amb un somriure en la boca.
Privilegi del rei Pere IV, concedint la celebarció de la fira a Cocentaina.
Des de que en l´any 1346, el rei Pere IV (II de València) a petició del seu oncle i senyor de Cocentaina, Roger de Lluria, li concedira a Cocentaina el privilegi de celebrar una Fira anual, a passat molt temps, i la fira a anat evolucionant i transformant-se, adaptant-se a cada etapa de la història contestana. Eixa pot ser, haja sigut la seua gran virtut, i el perquè d´aconseguit perdurar fins als nostres temps:
En els seus orígens, la Fira tenia una durada de 15 dies i es celebrava per Sant Miquel (entre el 29 de setembre i el 14 d´octubre) en les places del voltant del palau del senyor feudal de Cocentaina. Prompte es traslladà al Pla de la Font, on els comerciants de ramat tenien més aigua per als animals.
En 1671 canvia de dates, celebrant-se al voltant del dia de Tots Sants. En el segle XIX es retalla la seua durada a 10 dies, i és en la segona meitat del segle XX quan la fira adopta el format actual de 3 a 5 dies, celebrant-se el dia 1 de Novembre, Tots Sants, i el cap de setmana més pròxim.
Del Pla de la Font i les places al voltant del palau, la fira creix a l'eixample, actual Av. del Passeig del Comtat, on ja no es venen burros sinó mules mecàniques. L'agricultura s'ha modernitzat i la fira també.
El sector primari perd força en la comarca per a donar pas a la indústria i el comerç, fet que a poc a poc transforma de nou la fira, originàriament agrícola i ramadera, en una fira on pots trobar de tot…
És en 1994 quan la plaça de la vila i els carrers veïns es transformen per primera vegada en un mercat medieval, sembrant el germen de la fira temàtica actual amb el mercat romaní creat en la plaça de l'església (hui integrat en el medieval), el soc islàmic del barri mudèjar del raval o la jueria de la c/La Mel (hui integrat dins del soc àrab).
Actualment la fira ocupa bona part dels carrers de Cocentaina i s'organitza per zones i fires específiques: Fira Cavallar, Fira Infantil, Fira del Llibre, Fira de Turisme, Atraccions, productes típics, artesania, alimentació, maquinària, automòbils, venda ambulant,…
Però aquesta última evolució és la fira actual, i en aquesta ocasió volem mostrar-vos a través de les imatges la fira que es van trobar les primeres càmeres fotogràfiques de la comarca, la fira del segle passat. Aquesta és la fira que van conèixer i gaudir els nostres pares, avis, besavis,…
LA FIRA EN BLANC I NEGRE:
Fotografies antigues de la fira de Tots els Sants de Cocentaina
Entrada al Pla de la Font per l´actual Av. Xàtiva.
Corredors, xerraires i subhastadors feien del Pla de la Font el seu lloc de negoci.
Durant els primers dies es feien les grans compra-vendes. Però al Pla de la Font havien venedors durant tots els dies de fira.
Posant ben mudats per a l´ocasió, amb el poltre acabat de comprar.
Ambient festiu amb la banda a la plaça del Pla, replet de les antigues casetes de fira.
Tothom esperava la Fira per comprar tot allò que no trobaven a la venda en el poble, la resta de l´any…
Les rodetes de la fira d´atraccions a la plaça del mercat. 1925 (Autor: J. Agulló)
La fira infantil també va estar plantada a l´actual plaça Alcalde Reig i Av. Jaume I, junt a la torre de les antigues muralles.
La fira per als mes menuts, les rodetes.
La fira infantil plantada a l´actual plaça Alcalde Reig i Av. Jaume I. Al fons el palau i el castell.
Les rodetes de la fira d´atraccions a la plaça del mercat. Al fons el Palau Comtal.
Exposició de forcats i altres arreus per a les besties en una de les façanes de l´actual c/ Bisbe Estaña.
Amics en l´actual c/ Bisbe Estaña, cantó amb c/Comte de Cocentaina. Al fons exposició d´apers de cultiu.
De les paradetes que no han faltat mai a la cita, els torroners. Fira de Tots Sants de Cocentaina.
El “Circo Capitol” instal·lat a la palça Anselm Martí. Primer instal·lat en el pati d'armes del palau (“Circo Cortés”) i més tard a la plaça Anselm Martí, el circ no faltava mai a la fira per a alegria de grans i meuts.
Pla de la Font durant la Fira de Tots Sants amb els plataners molt menuts. Al fons la via del tren Alcoi-Gandia. Aprox. 1920 (J. Huguet)
El Pla de la Font durant la fira, sempre ple de burros i matxos. Els plataners encara no feien sombra. A la dreta el c/Xàtiva.
Els tractants i compradors durant una compra-venda sempre alçaven expectació fins a arribar al tracte final. Foto al Pla de la Font, al fons el llavador.
Foto del Pla de la Font durant la Fira del any 1952, al fons el llavador.
La gentada pujant i baixant al Pla de la Font per l´actual c/Pintor Espinosa. Al fons Exposició d´apers de cultiu.
La mateixa exposició de l´albarder de l´entrada del Pla de la Font, pressa des del mateix carrer.
Ous fregits, aiguasal, pa, bacallà fregit, botifarres i llonganisses,… Les entrades de les cases del Pla de la Font es convertien en improvisades tavernes per a firers i visitants durant els dies de fira.
El Pla de la Font, centre neuràlgic de la fira cavallar amb font i ambeuradors per a ramders i ramaderia.
No solament es feien compra-vendes, molt sovint es barataven bestiar o mercaderies per unes altres, i sols la diferencia es pagava amb diners.
La fira cavallar al Pla de la Font. Imatge presa des del escorxador, actual Casa de la Joventut.
Un dels molts firers que arribaven a Cocentaiana per a Tots Sants. Aprox. 1920.
Imatge presa al Pla de la Font on s'aprecien les aparellades i albardes dels rucs, i també les vestimentes de la gent de l'època.
Pla de la Font durant la fira. Al fons la torreta de la fàbrica de “la goma”.
MOLT BONA FIRA DE TOTS SANTS A TOTES I TOTS!!!
...i ja sabeu, hi ha una cosa que encara no ha canviat:
-“A la fira no vages si no tens diners,
que veuràs moltes coses i no compraràs res!”
1 comentari:
Molt bo el blog. ¡Anim, continua aunque no t'animen!.
Publica un comentari a l'entrada